Choklad går idag att hitta i en mängd olika former, smaker och prisnivåer. Den används för massage, maträtter, efterrätter, parfymer, drinkar och i bordsfontäner. Även om man kan hitta choklad i de mest oväntade produkterna så är det framförallt praliner som de flesta sammanknippar med riktigt god choklad. Försäljningen ökar rejält kring jul vilket kan sägas vara pralinernas högtid. Chokladaskar säljs i alla butiker, mackar och kiosker till de som vill ha något gott till kvällen eller ha med sig en uppskattad present när man ska på besök.Men även om de större (och billigare) chokladaskarna säljer i mängder kring vissa högtider så är det de unika och mer lyxiga pralinerna som ökar starkt i försäljning. Bara för ca 10 år sedan var det främst i storstäderna som choklaterior fanns men idag finns de även i betydligt mindre städer. De som en gång börjat köpa praliner från dessa butiker brukar säga att det inte är rättvist att jämföra dessa mot de som går att köpa i stora askar. Det är helt enkelt två helt olika produkter – fast de har samma namn.Förutom ett större fokus på kvalité och smak har många kunder även börjat prioritera den ekologiska och rättvisemärkta chokladen. En del choklaterior har till och med egna kakaofält för att på så vis garantera etiska råvaror. Att äta choklad innebär då inte bara att man själv mår bra utan att andra också får göra det.