Ny god mat

När du läser om ny god mat kanske du får uppfattningen av att maten är helt ny, riktigt så är inte fallet. Det är snarare ett nytt sätt att se på mat. Det handlar om en vilja att använda mer rå och obearbetad mat, läs mer här på Rawfoodshop om just detta. Normalt äter vi mycket processad mat i form av korvar och konserverad mat. De som talar för den nya maten menar att mycket av näringsvärdet försvinner i processen. Detta samtidigt som tillsatserna i maten inte är nyttiga.

Husmanskost

En typ av mat som trots alla influenser tycks behålla sin popularitet är husmanskost. Ibland hör man frågan vad är husmanskost och svaret är att det är traditionell svensk mat. Ordet tycks ha flera olika ursprung, dels från tyskan men även från idén att maten lagades i de små hemmen på landsbygden. Maten bygger på svenska råvaror och svensk mattradition.

Vilka maträtter räknas till husmanskost

Billiga råvaror och sådant som människorna kunde odla själv är ofta stommen i husmanskost. Sill var billigt och vanligt och panerad, salt sill är en typisk sådan rätt. Pytt i panna är även det typiskt husmanskost även om den finns i Spanien som Ropa Vieja eller Indonesien det är den kallas Nasi Goreng. Det är lite av vad som blivit över tidigare i veckan.