Matallergier är inte något ovanligt, men om man inte själv lider av dem kan det vara lätt att man inte tänker på det när man lagar mat eller bakar något man tänkt bjuda på.De vanligaste allergierna idag är mjölk, ägg, fisk, skaldjur, baljväxter, nötter, fröer och vete. Varje gång man tillagar något för en middagsbjudning eller liknande är det bäst att fråga gästerna om har någon av dessa eller andra allergier som kan vara viktigt att veta.En del allergier kan också korsa varandra. De flesta har säkert sett varningar som ”kan innehålla spår av nötter” på choklad. Så tänker man bjuda något som är nötallergiker kanske det inte är det bästa valet att baka en chokladtårta.Ett tips för framtiden kan vara att göra en liten kom-ihåg-lapp åt sig själv med namnet på alla familjemedlemmar och vänner som har en eller annat matallergi och alltid konsultera med denna innan man sätter igång med matlagningen.Att tillgodose många olika matallergier på en och samma gång kan vara besvärligt. En lösning på detta kan vara att göra fler men mindre maträtter, något som tapas, eller en rätt där man själv väljer nästan allt, som till exempel tacos.