Ikoniska svenska tårtor

Tårtan är i sig något som ligger många nära om hjärtat. Det är det bakverk som ofta kommer fram när vi har något att fira, speciellt födelsedagar. Men även om det finns mängder av olika tårtor idag finns den somliga som har fått en speciell plats i den svenska kulturen.

Prinsesstårtan

Ingen kan nog neka att prinsesstårtan är ytterst svensk och något som ofta är valet vid födelsedagar och dylikt. Tårtan är i grunden väldigt enkelt men fortfarande en stor favorit bland många. Den sträcker sig ända tillbaka till Prinsessornas nya kokbok från 1948 men hette där bara ”grön tårta”. Den döptes senare om till prinsesstårta för att prinsessorna Margaretha, Märtha och Astrid skulle varit väldigt förtjust i den. Något som nog skulle överraska en hel del är att en traditionell prinsesstårta faktiskt inte inkluderar sylt.

Gräddtårtan

Gräddtårtan har många olika variationer men den mest klassiska är nog den runda som rikligt garneras med både grädde och jordgubbar. Det är en otroligt enkel tårta att göra själv och en som ofta dyker upp på sommaren när jordgubbarna är som bäst.

Chokladtårtan

Chokladtårtan har alltid varit en populärt val när man längtar efter en tårta med lite rikare och mer mustig smak. Medan det kanske inte finns ett exempel man lyfter upp som den ikoniska representationen av chokladtårtan är nog sachertårtan eller schwarzwaldtårtan utmärkta exempel av fantastiska chokladtårtor.