Man har bryggt särskild öl för fester och speciella tillfällen sedan långt tillbaka, och det är svenskarna inte ensamma om. Under vinterhalvåret så är ölet ofta mörkare, kryddigare och starkare för att värma i vinterkylan. Idag hänger fortfarande gamla traditioner kvar, högtidligt öl var något som många bryggde hemma. Till vanliga måltider drack man ofta svagdricka, men vid högtider och festligheter tog man fram det mer festliga ölet. Just julölet satte man igång att brygga på annandagen, när ölet var klart var det vanligt att man hade fester där man gick mellan gårdarna och provade varandras öl.
Den kommersiella julölen
Ungefär som många av våra moderna jultraditioner dök en kommersiella julölen upp under 1800-talet. Det var till en början mycket populärt men allt eftersom tiden gick så började intresset för julölen sina. Det skulle dröja ända till slutet av 90-talet innan det på allvar började bli en tradition igen, ölen bryggdes nu av Falcon och Spendrups. Idag säljs det överallt och i stora mängder! Traditionell svensk julöl är underjäst lager med styrka och sötma som går väldigt bra ihop med våran julmat. Julöl kan bryggas på olika sätt och fortfarande kallas för julöl, många bryggerier ger ofta ut julöl med olika kryddning och smaksättning. Även här kan vi ofta se nya årgångsöler varje år.
Små bryggerier vågar mer
Idag har Sverige fler bryggerier än vad vi haft på väldigt lång tid, och det visar sig också när man kollar på julölen. Dessa bryggerier vill också vara en av julen och brygger sina egna varianter av julöl. Något som har visat sig i alla ölstilar är att de mindre bryggerierna gärna experimenterar mer med smakerna än de större bryggerierna, så har du lust att testa något lite mer spännande bör du kolla vad småbryggerierna har att erbjuda.